PORUKA REISU-LULEME ISLAMSKE ZAJEDNICE SRBIJE, SEADA EF. NASUFOVIĆA, POVODOM NASTUPAJUĆEG MESECA RAMAZANA

Bajrakli džamija, Beograd, 12. april 2021. godine

“Po Takvimu – vjerskom kalendaru Rijaseta Islamske zajednice Srbije, večeras počinje mjesec Ramazan u 1442. hidžretskoj, odnosno 2021. miladskoj godini. Ramazan će trajati 30 dana; prvi dan posta je sutra, 13. aprila, a Ramazanski bajram je 13. maja 2021. godine.

Draga braćo i sestre, svemirska prostranstva mjere se svjetlošću i vremenom, a tako se mjere i vrednuju naši životi: godinama provedenim na ovom svijetu uz vječnu dilemu da li smo živjeli u svjetlosti dobra ili u tami zla.

Bog je iz milosti Svoje dao svakom čovjeku život i slobodnu volju, bez obzira na njegov odnos prema sebi, svom okruženju i Bogu, ali je Bog dao i vjeru kao svjetlo kojim čovjek osvjetljava svoj život. Zato je vjera važna, jer ona čovjeka učini svijetlom zvijezdom na Zemlji, poput one koja krasi nebo.Musliman svoje životno vrijeme mjeri Ramazanom. Tako su naši dobri prethodnici planirali i u vremenu se orijentisali, pa je sve bilo ili će biti prije ili poslije Ramazana. Na veliku žalost, muslimani svijeta su prethodni Ramazan dočekali, kao što i ovaj dočekujemo, u vanrednim okolnostima i mjerama. Nadamo se boljim danima i Bogu molimo za spas i lijek svakog čovjeka.

Vjerujem da u svakom zlu ima makar jedan trun dobra, kao što vjerujem i da u ovom zlu koje je zadesilo cijelo čovječanstvo ima i neko dobro. Zato se nadam da smo spoznali mjeru, naročito svoju; da znamo šta je to višak, a šta manjak u našim prolaznim životima; da smo naučili da je svaki višak – otrov, a svaki manjak nepravda prema sebi.Post je Božiji, kao što je i postač Božiji, jer je tokom posta najsvjesniji da pripada samo Bogu. Nije li upravo takva svijest postača bio spasonosni lijek kroz sva vremena, kao što bi trebao biti i sada tokom savremenog porobljavnja ljudske pameti i volje.Ramazanski post jednako je spasonosan i za siromaha i za kralja: siromah se oslobađa nametnutog straha kraljevog posjedovanja, a kralj se uči ljepoti u vječnoj istini da pravi kraljevi oslobađaju čovjeka, a nikako da ga posjeduju. Zar nije istina da bi mudar kralj dao svoje kraljevstvo siromahu za samo jednu čašu vode kojom bi sebi život sačuvao? Baš ovako bi trebao da razmišlja i svaki postač i da se tokom Ramazana nauči ljepoti oslobađanja čovjeka, a nipošto njegova posjedovanja.

U nadi da će nam Ramazan donijeti zdravlje duši i tijelu, Božiju milost i oprost, od srca svim pripadnicima islama u domovini i dijaspori želim sretne i berićetne mubarek dane Ramazana.

Ramazan-šerif mubarek olsun!”

Share post

Shares