SAOPŠTENJE ZA JAVNOST POVODOM POKUŠAJA STOPIRANJA RADOVA NA IZGRADNJI DŽAMIJE I ISLAMSKOG CENTRA U NOVOM PAZARU

Obaveštavamo našu javnost da je jutros oko 7:30č postavljena barikada na putu prema započetoj izgradnji Islamskog centra u Novom Pazaru kod Velikog groblja, čime su blokirani dalji radovi na izgradnji koje sprovodi Islamska zajednica Srbije, kao tradicionalna verska zajednica muslimana u Srbiji sa punim pravnim subjektivitetom i istorijskim kontinuitetom više od 150 godina.

Naime, grupa ljudi postavila je fizičku prepreku na putu koji vodi ka placu na kojem su Islamska zajednica Srbije i Mešihat Islamske zajednice Sandžaka, kao jedini vlasnici parcele, započeli izgradnju islamskog centra u Novom Pazaru.

Ispostavilo se da se radi o naoružanoj grupi ljudi, simpatizera i članova SPP-a, s kojima je, na žalost, bio prisutan i jedan broj naših kolega imama koji pripadaju drugoj Islamskoj zajednici.

Islamska zajednica Srbije o ovom događaju obavestila je sve nadležne državne organe, od kojih očekujemo brzu reakciju u skladu sa zakonom. Smatramo da je to jedini put kojim se mogu sprečiti mogući problemi s fatalnim ishodima.

Uvereni smo da pokušaj sprečavanja izgradnje Islamskog centra, pod navodnim izgovorom „čuvanja“ vakufske imovine ima za cilj da ponovo, nakon teško uspostavljenog mira među vernicima, bude novi povod za sukobe. Takvo stanje može biti samo na štetu vernika, ali i svih građana Novog Pazara. Podsećamo da je muslimansko groblje preko kojeg postoji put već duži niz godina, koji je od jutros fizički blokiran, vakuf svih muslimana, a ne privatno vlasništvo bilo kojega pojedinca ili organizacije.

S obzirom na to da smo ranijih godina imali priliku da se uverimo u pogubne posledice međumuslimanskih sukoba, očekujemo od svih vernika, ali i od svih državnih organa da isključivo deluju u skladu sa zakonom, a nipošto da se ne dozvoli samovlašće i radikalizacija od strane spomenute grupacije.

Naglašavamo da je izgradnja Islamskog centra na ovoj lokaciji od izuzetnog značaja za sve stanovnike Novog Pazara, a posebno stanovnike ovog dela grada, i da Islamska zajednica Srbije neće nipošto i nikome dozvoliti da spreči projekat izgradnje Islamskog centra.

𝐼𝑛𝑓𝑜𝑟𝑚𝑎𝑡𝑖𝑣𝑛𝑎 𝑠𝑙𝑢𝑧̌𝑏𝑎 𝑅𝑖𝑗𝑎𝑠𝑒𝑡𝑎 𝐼𝑠𝑙𝑎𝑚𝑠𝑘𝑒 𝑧𝑎𝑗𝑒𝑑𝑛𝑖𝑐𝑒 𝑆𝑟𝑏𝑖𝑗𝑒

Share post

Shares