SAOPŠTENJE ZA JAVNOST PREDSEDNIKA SABORA ISLAMSKE ZAJEDNICE SRBIJE

Polazeći od kur’anskog ajeta {svi se čvrsto Allahovog užeta držite i nikako se ne razjedinjujte}.

Obaveštavamo sve organe islamske zajednice Srbije i sve muslimane u vezi poziva na “sveopšti sabor“ koji saziva Sead ef. Nasufović 08.01.2023. god. u Novom Pazaru, da je isti skup neustavan i nelegitiman.

Pozivam sve organe islamske zajednice Srbije, muftije, glavne imame, imame, dekane fakulteta, direktore i profesore fakulteta i medresa, rokovodioce ustanova, predsednike medžlisa, džematske odbore da se na isti “sveopšti sabor“ ne odazovu i iskažu poštovanje prema njenim legalnim izabranim predstavnicima i Ustavu Islamske zajednice Srbije.

U vezi sa tim pozivam Vas da imate na umu sledeće činjenice:

 • Na ime, navedeni „sveopšti sabor“ ne predstavlja ustavnu kategoriju, i Ustav IZS je ne poznaje i ne propisuje te samim tim je takav skup neligitiman i neustavan.
 • Sazvan je od neovlašćenog lica, suprotno Ustavu islamske zajednice Srbije.
 • Sazvan je od strane Seada ef Nasufovića koji je podneo ostavku a vrhovni sabor IZS prihvatio na svojoj sednici.
 • Ustav IZS propisuje jedino sednicu Vrhovnog sabora IZS, koju saziva predsednik Vrhovnog sabora IZS a ne već sada bivši reis ul ulema.
 • Ne postoje vanredni uslovi u IZS na koje se poziva Sead ef. Nasufović, u svom javnom pozivu na „sveopšti sabor“ IZS jer iste vanredne uslove nije proglasio Vrhovni sabor IZS niti za iste postoje opravdani razlozi. 
 • Sead ef Nasufović pokušava da ospori odluke vrhovnog sabora koji ga je izabrao za reis ul ulemu IZS , očigledna je protivrečnost u njegovim pokušajima da unese razdor među muslimanima i sprečavanja željenog pomirenja. 
 • „ Sveopšti sabor“ koji saziva Sead ef Nasufović, na osnovu ustava IZS nije ovlašćen za raspisivanje izbora u IZS i svi legalno izabrani organi IZS rade i redovno obavljaju svoje poslove. 
 • Pored svih navedenih protivpravnosti, valja naglasiti i činjenicu da se Sead ef Nsufović u uvodu svog javnog poziva , poziva na odluku „vjeće muftija“ i ako takav organ nije propisan ustavom IZS, poziva se i na Odluku „SAVJETA REIS UL ULEME“ međitim na sednici tog saveta , nisu pozvani i nisu prisustvovali ustavom propisani članovi tog organa kao što su zamenik reis uleme i sve muftije IZS, za koji ne znam kad je formiran i nisam o tome obavešten, na nelegitimnoj pomenutoj sednici, kako vidim iz medija prisustvovao je bivši generalni sekretar IZS koji je smenjen još februara 2022 na sednici sabora mešihata srbijanskog i potvrđeno je razrešenje na sednici vrhovnog sabora kao i smenjeni sandžački muftija
 • Tom sednicom predsedava Senad ef Halitović koji je razrešen na predlog sada već bivšeg reis uleme Sead ef Nasufovića još 20 decembra 2021. godine. Istom odlukom vrhovnog sabora IZS, Sead ef Nasufović je postavljen za v.d. muftiju i predsenika mešihata sandžaćkog, uverenje ministarstva pravde br.080-00- 00456/2021-26 (da ne ulazimo u detalje i razloge koji su u pisanoj formi za međusobno optuživanje)
 • Predhodno navedeno pokazuje na očigledne protivrečnosti i nedoslednosti.
 • Sead ef Nasufović je očito ovom prilikom neovlašćeno uzurpirao sajt IZS tako što je na njemu objavio javni poziv. Kao neovlašćeno lice, koje nema pravo da objavljuje ovakve javne pozive na sajtu IZS imajući u vidu navedene predhodne činjenice.
 • Iz navedenih razloga legalno izabrani organi IZS će preduzeti sve odgovarajuće mere protiv Seada ef Nasufovića kao i drugih lica koja postupaju suprotno Ustavu IZS i propisima Republike Srbije te lažno se predstavljaju vernicima, organima Republike Srbije i ambasadama stranih zemalja čine ogromnu štetu islamskoj zajenici Srbije.
 • Upozoravamo organe IZS, muftije, glavne imame, imame, direktore medresa, rokovodioce ustanova, profesore fakulteta i medresa, predsednike medžlisa, džematskih odbora da se ne odazuvu na pozive Seada ef Nasufovića koji je već pokušavao i ranije da zbuni članove organa IZS i organizuje navodno sednicu (kao i što je sam nazvao „sedaljku“) krajem marta 2022 u Beogradu, kako bi ishitreno smenio ljude sa funkcija koji su izabrani na sadnici vrhovnog sabor IZS sa imamima koji nisu članovi Vrhovnog Sabora niti članovi Rijaseta IZS i na taj način unese razdor između braće, kolega i imama IZS. Predsednik vrhovnog sabora IZS.

Muftija Muhamed Hamdi Jusufspahić

Share post

Shares