DIREKTOR VAKUFSKE DIREKCIJE RIJASETA ISLAMSKE ZAJEDNICE SRBIJE RAZGOVARAO SA AMBASADOROM PAKISTANA U BEOGRADU

Petak 26. februar 2021.

Ambasador Islamske Republike Pakistan, njegova ekselencija Šehrjar Akbar Kan (Shehryar Akbar Khan), posetio je Muftijstvo beogradsko – Rijaseta Islamske zajednice Srbije. Njegovu ekselenciju su dočekali muftija beogradski – Mustafa ef. Jusufspahić, i direktor Vakufske direkcije Rijaseta Islamske zajednice Srbije – Musa Abu Sabiah.

Muftija Jusufspahić je upoznao gosta sa načinom na koji funkcioniše Muftijstvo beogradsko, sa verskim životom muslimana u ovom gradu, kao i sa brojem džamija i mesdžida. Kao jednu od glavnih odlika Islamske zajednice istakao je nadnacionalnost. Kako je kazao muftija Jusufspahić, „misiju koju ima Islamska zajednica – od podučavanja najmlađih, preko ispravljanja devijantnih ponašanja i učenja, kao i sprovođenja društveno-odgovornih akcija i aktivnosti – ne može zaustaviti, usporiti ili promeniti njen cilj niti jedna nacionalna stranka, udruženje ili grupacija koja bi iskoristila i zloupotrebila Zajednicu zarad svojih interesa.“

Jedan od primera da je Islamska zajednica nadnacionalna i da u njoj ima mesta za sve muslimane Srbije jeste i taj što je na mestu direktora Vakufske direkcije Rijaseta IZS Arapin poreklom iz Palestine. „Čovek koji je učestvovao u izgradnji skoro svih mesdžida u Beogradu – dok još nije ni bio funkcioner u Zajednici, sada je zvanično na čelu naše Vakufske direkcije.“, rekao je muftija beogradski.

Direktor Vakufske direkcije Rijaseta IZS, Musa Abu Sabiah, kazao je kako je njegova uloga prvenstveno u pomaganju i podršci muslimana Srbije da ojačaju svoje verske institucije čime bi im se poboljšao kvalitet života.

Ambasador Kan je izrazio zadovoljstvo što je konačno došlo do zvaničnog susreta, koji je zbog pandemije Covid 19, odlagan poslednjih godinu dana. Njegova ekselencija Akbar Kan, koji je četiri godine boravio u diplomatskoj misiji u Saudijskoj Arabiji, uručio je poklon Zajednici i Bajrakli džamiji – deo kisve (prekrivača Kabe) i sedžadu koja je istkana od istog materijala i dezena kao i tepih u Poslanikovoj džamiji u Medini.

Share post

Shares