I MEKTEB U BATAJNICI UŠAO U SISTEM BISM-e

Nedelja, 12.2.2023.

V.d. predsednika Mešihata srbijanskog i muftija vojni, Mustafa ef. Jusufspahić sa direktorom Beogradske islamske srednje medrese – Ramadanom ef. Mehmedijem, obišao je džemat u Batajnici. Poseti su prisustvovali i muftija niški – Emin ef. Zejnulahu, kao predstavnik muslimana niškog i timočkog okruga, te Adis ef. Lutvija – glavni imam Medžlisa IZ-e Pančevo, kao predstavnik muslimana Vojvodine.

Njih je dočekao imam i mualim džemata Batajnica – Irfan ef. Rekaj, koji već dugo vremena radi sa decom iz ovog džemata, inače nekadašnji glavni imam Medžlisa IZ-e Niš.

U svom obraćanju džematlijama, muftija Mustafa ef. Jusufspahić je istakao da “moramo ostati jedinstveni, u istom Mešihatu. Nikako ne smemo dozvoliti podele koje pokušavaju da izazovu pojedinci iz našeg mešihata uz pomoć Mešihata IZ-e Sandžaka.”

Muftija je kazao i kako više ne postoji razlog za podele među muslimanima Sandžaka koji je, kada su muslimani u pitanju, jednonacionalan i homogen po tom pitanju, te je ohrabrio njihovo pomirenje.

“Poručujem svakome iz Mešihata IZ-e Sandžaka koji pokušava da prodre u naš mešihat da se vrati u Zajednicu iz koje je došao. Mešihat srbijanski je multinacionalan i svaka podela bi izazvala velike probleme,” kazao je muftija Jusufspahić.

Ova poseta je nastavak plana Vakufske direkcije IZS da uključi svaki džemat u program BISM radi osposobljavanja budućih imama i očuvnja vakufa. U tom programu nije samo škola Ku’rana, već kao što je javnost i obaveštena, u mektebima će biti priprema za predškolce te pomoć osnovcima da uspešno završe obavezno osnovno obrazovanje. Naravno i kasnije da nastave srednje obrazovanje kako bi se dalje usavršavali za častan poziv hodže, imama, učitelja, vaspitača, profesora veronauke (što je danas problem sa kojim se Zajednica susreće na terenu – nedostatak dovoljnog broja veroučitelja).

Višenacionalni sastav zajednice muslimana na području Mešihata srbijanskog, čije je sedište Bajrakli džamija u Beogradu, sastavljen od muslimana Goranaca, Roma, Bošnjaka, Aškalija, Egipćana, Albanaca, Turaka, Arapa, Srba i pripadnika drugih ravnopravnih naroda, navodi Vakufsku direkciju da svim svojim mogućnostima i naporima, usmeri svoju produktivnost u pravcu ravnomernog i ravnopravnog osposobljavanja multietničkog kadra Islamske zajednice Srbije, na području Mešihata srbijanskog. Sve to u cilju stvaranja domaćeg kadra, kako bi se popunjavala neophodna radna mesta bez angažovanja ljudi iz inostranstva ili nekih drugih delova naše zemlje.

Share post

Shares