NOVI NIŠKI MUFTIJA – POKAZATELJ USPEŠNOG RADA ISLAMSKE ZAJEDNICE, MEŠIHATA SRBIJANSKOG, MUFTIJSTVA BEOGRADSKOG, BEOGRADSKE ISLAMSKE SREDNJE MEDRESE

Novi muftija niški je Emin ef. Zejnulahu. Imenovan je 26. juna 2022. godine, a rešenje mu je uručio zamenik muftije srbijanskog – Mustafa ef. Jusufspahić, u Islam-aginoj džamiji u Nišu.

Ovaj događaj je primer da Beogradska islamska srednja medresa ide iz uspeha u uspeh, samim tim i Muftijstvo beogradsko, Mešihat srbijanski kao i cela Islamska zajednica Srbije.

Nedavno je svečano promovisana prva hafiza (hafiz uopšte) iz Beograda nakon više od 200 godina, koja je maturantkinja Beogradske islamske srednje medrese.

Vrednost Beogradske islamske srednje medrese pokazala se i mnogo ranije kada je njen nekadašnji učenik, Ramadan ef. Mehmedi (svršenik Ilahijata u Bursi) imenovan za direktora ove versko-obrazovne institucije.

Imenovanje novog muftije niškog, koji je takođe bivši učenik BISM-e i njen dugogodišnji nastavnik i to od strane Mustafe. ef. Jusufspahića kao nekadašnjeg profesora Emin-efendije, samo je još jedan pokazatelj uspešnog rada Mešihata srbijanskog. To je plansko, sistematsko rešavanje problema i otvaranje mogućnosti da se štafeta koju nose predvodnici muslimana u Srbiji prenosi na mlađe, da se proširuje krug onih koji obavljaju važne i odgovorne funkcije u Zajednici. Ovo je i pokazatelj da je Medresa versko-prosvetni aparat koji proizvodi nove funkcionere, koji nakon srednjeg obrazovanja, preko Fakulteta islamskih nauka i profesorskog rada u Medresi dovodi do Muftijstva.

Emin ef. Zejnulahu, rođen 1984. godine završio je Beogradsku islamsku srednju medresu, potom Fakultet islamskih nauka u Beogradu. Dugogodišnji je imam džamije u Zemun polju, a obavljao je i funkciju muftije sremskog u Mešihatu srbijanskom. Dugogodišnji je nastavnik u Begradskoj medresi kao i veroučitelj u beogradskim školama.

Emin ef. Zejnulahu je išao stepenik po stepenik dok nije stasao da sledi put svog nekadašnjeg profesora Mustafе ef. Jusufspahića, muftijе koji je imenovan za glavnog niškog imama u vreme kada je Emin-efendija postao medresant.

Ovaj događaj je dokaz kako je svaka funkcija dostupna, kako za svakoga ima mesta i kako se štafeta risale-poruke prenosi sa generacije na generaciju, samo treba raditi strpljivo, poštovati redosled u obrazovanju i sticanju iskustva.

Isto tako, pored svih poteškoća u kojima se nalazi, i u kojima se nalazila, Beogradska islamska srednja medresa napredovala jako brzo. Ona je proizvela direktora, muftiju, jednu hafizu, poslala svoje učenike na studiranje u Tursku, uz mogućnost studiranja i u arapskim zemljama. Među predmetima (koji nisu isključivo verski) u Medresi se izučava i matematika, fizika, informatika, 3 strana jezika (arapski, turski i engleski). Ona danas ima internat, od strane Vakufske direkcije je obezbeđena i stipendija za učenike dok su u Medresi.

Čestitamo Mešihatu srbijanskom, muftiji Mustafi ef. Jusufsphiću na uspehu njegovog učenika, čestitamo Medresi što je uspela da odškoluje kvalitetan kadar, čestitamo Islamskoj zajednici Srbije koja napreduje.

Pozivamo sve muslimane da upišu svoju decu u Beogradsku islamsku srednju medresu koja nije samo verska škola i nakon čijeg završetka se otvara mogućnost studiranja u zemlji i inostranstvu, te su obezbeđene stipendije (preko Turske do arapskih država). Pozivamo one koji su decu poslali na školovanje daleko od svojih kuća, da tu decu vrate i upišu ih u BISM koja je kvalitetna i priznata.

Medresa je, uz dobru saradnju sa Ministarstvom rada i Ministarstvom prosvete, i večernja škola te omogućava doškolovljavanje onih koji su završili samo osnovnu školu, osposobljava ih za bavljenje nekim od zanata.

Pozivamo sve muslimane da nam se priključe. Muslimani nisu samo hodže, imami i muftije. Muslimani su i doktori, inženjeri, električari, pravnici, ekonomisti… Takođe pozivamo sve imame koje su napustili zemlju da bi radili kao hodže u tuđine da se vrate u svoju zemlju u svoju zajednicu gde mogu zaraditi svoj hleb pošteno i časno i gde mogu da učine dobro svima nama. Gde ima posla zaposlićemo ih, ako ne kod nas u Zajednici, naći ćemo gde mogu da rade. Mi postojimo zbog ljudi, mi smo im na usluzi.

Vakufska direkcija Islamske zajednice Srbije

Share post

Shares