TREĆI GRAD PO VELIČINI U SRBIJI – NIŠ, DOBIO NOVOG MUFTIJU

Grad koji je veoma bitan za muslimane Srbije a samim tim i za Islamsku zajednicu Srbije, treći grad po veličini u Srbiji – Niš, dobio je novog muftiju.

Koliko je Niš važan za Islamsku zajednicu Srbije, što zbog broja muslimana koji žive u ovom gradu, što zbog broja vakufa, što zbog svog geografskog položaja govori i podatak da je rahmetli muftija Hamdija ef. Jusufspahić za imama u Islam-aginoj džamiji još 1986. godine postavio svog sina Muhameda, današnjeg predsednika Vrhovnog Sabora IZS, koji je tada imao samo 18 godina.

Prethodnog petka, zajedno sa zamenikom muftije srbijanskog, Mustafom ef. Jusufspahićem, koji je takođe poslat od strane rahmetli Hamdije, svoga oca, za imama 2000. godine u ovom gradu, u Islam-aginoj džamiji džumu namaz je klanjao novoimenovani muftija niški – Emin ef. Zejnulahu.

Dugo vremena se u Nišu nije dešavao napredak u organizovanju verskog života muslimana, aktivnosti i angažovanje verskih službenika IZ-e Srbije nisu bile na nivou koji Niš kao grad zaslužuje, baš kao i celo Muftijstvo niško.

Poslednja značajnija aktivnost je bila kada je, Islamska zajednica Srbije kupila kuću u ul. Jelene Dimitrijević 10 koja je danas vakuf Islamske zajednice.

Sve je to uticalo da se angažuje novi muftija, mlađi, koji je spreman da radi mnogo više kako bi Niš dobio veću pažnju kao grad koji to i zaslužuje.

U petak su uručena i rešenja imamu i hatibu Islam-agine džamije Kemalu Kawteru, kao i gostu iz Turske, hafizu Halitu Ćiftćiju. koji je dobio i rešenje o korišćenju vakufa u ul. Jelene Dimitrijević 10, dokle god bude obavljao funkciju pomoćnika imama i mualima u Islam-aginoj džamiji.

Sve ovo govori da će se od strane Islamske zajednice Srbije više ulagati u Niš, da će se raditi sistematski i planski, te da će grad Niš dobiti ono što mu, kao trećem gradu po veličini u Srbiji i pripada.

Share post

Shares