BAJRAKLI DŽAMIJA U BEOGRADU – OBELEŽEN „DAN KUDSA“

Petak 7. maj 2021.  

Godišnji događaj koji se održava poslednjeg petka meseca Ramazana kao podrška Palestincima, dan u kojem se muslimani celog sveta ujedinjuju u znak solidarnosti sa Palestinom, sada već tradicionalno obeležen je i u Bajrakli džamiji u Beogradu. Pre džume namaza, prisutnim džematlijama obratili su se muftija beogradski Mustafa ef. Jusufspahić i ambasador Islamske Republike Irana gospodin Rašid Hasan Pur Baei.  

Palestina je zemlja u kojoj se nalazi prva kibla i treći sveti hram (posle Meke i Medine). Mesdžidul-aksa poseduje poseban značaj za muslimane zbog svetosti i značaja miradža Poslanika alejhis-selam koji je započet iz Mesdžidul-harama u Meki, preko Mesdžidul-aksaa, odakle je uzdignut na nebesa.   Osim svetosti i istaknutog položaja koje u islamskim izvorima ima Kuds, ono što u sadašnjim uslovima pitanje Palestine čini posebno značajnim za svet islama jeste pitanje njene okupacije i ubijanje i zlostavljanje običnog i nedužnog naroda Palestine.  

Obeležavanje ovog dana, koje je inicirala Islamska Republika Iran 1979. godine, preciznije imam Homeini 7. avgusta 1979. godine proglasio je poslednji petak meseca Ramazana za „Dan Kudsa“, treba da podstakne zajednicu muslimana – Ummet, kao i sve slobodarske narode da osude nasilje okupatora.  

Ono što su u svom kraćem obraćanju gospodin Pur Baei i muftija Jusufspahić označaili kao prioritet u rešavanju višedecenijskog problema okupacije Palestine i zločina nad Palestincima, jeste jedinstvo muslimana.

Share post

Shares