PREDRAMAZANSKA KONFERENCIJA ZA MEDIJE ISLAMSKE ZAJEDNICE SRBIJE

U povodu nastupajućeg meseca Ramazana, danas je u upravnoj zgradi Islamske zajednice Srbije u Beogradu održana predramazanska konferencija za medije.

U prisustvu v.d. reisu-l-uleme Nedžedin-efendije Saćipija i glavnog imama Bajrakli džamije Ramadana er. Mehmedija, novinarima se obratio v.d. predsednika Mešihata srbijanskog, muftija Mustafa ef. Jusufspahić.

“Neka je hvala Uzvišenom Stvoritelju, Koji nam je još jednu priliku pružio da doživimo taj osećaj, osećaj blizine najdražeg nam gosta. Mesec Ramazan je pred vratima, sutra 23.3.2023. je prvi dan ovog najblaženijeg nam gosta kojeg Uzvišeni Stvoritelj Allah dželle šanuhu daje vernicima iz svoje nesebične milosti.

‘O verni, propisan vam je post, kao što je bio propisan i narodima pređašnjim, kako biste bili Bogočuvarni.’

Mesec Ramazan je mesec u kom je Uzvišeni Allah objavio poslednju uputu ljudskom rodu kao uputstvo za život ljudima i Knjigu dokaza za ljudski um sa osnovnom porukom da samo Bog jeste Bog. Pa ko doživi ovaj mesec neka ga u postu provede.

Muslimani poste od zore do zalaska sunca i ustežu se od svakog užitka. Nije u pitanju samo nutricionizam tj. samo ustezanje od hrane i pića već od svakog ružnog dela i pomisli.

Post, postenje jeste poštenje i ustezanje od pohote i htenja. Štit nam je od pohlepe i halapljivosti. Uči nas dobroti i dobročinstvu. Ramazan je misija čistote duše. Oplemenjuje odnos majke i deteta, brata sa bratom, čoveka sa čovekom. Jednostavno ima služiti odgoju ljudske zajednice.

Postiti između ostalog znači – uže ega stetnuti i od svega lošeg se sustegnuti, i tako mir u duši dosegnuti.

Ne posti sigurno onaj koji se pravom i čašću drugog mrsi, ko prema drugom loše misli i zlobu nosi te ko želi vlast, poziciju ne dajući boljem od sebe prednost.

Današnja intelegencija izgleda da je popustila, ne posti, zato svet i ispašta!

Kada čovek može pomoći, a neće, neka znamo da je protiv sebe i svoga, on jednostavno vara sebe i svoga, s učitelj sveta je rekao: ‘Nije od nas onaj ko vara.’

Kada su upitali Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, za neku ženu koja posti i klanja i sve obaveze prema Bogu ispunjava, ali da uznemirava svoje komšije svojim otrovnim jezikom i da pravi smutnju, njegov odgovor beše: ‘Nema dobra u toj ženi, ona je stanovnik pakla-džehenema.

Svako dobro delo u ovom mesecu nagrađuje se mnogostruko, pa je prilika da popravimo svoj račun dobrih dela i da konačno svog Stvoritelja zadovoljimo.

Ono što je specifično da se ovaj Ramazan dešava u uslovima rata na našem evropskom kontinentu. Bez obzira na veru pozivam sve ljude naše države – Srbije da se molimo za mir i da rat prestane i da se zajedno molimomza našu Srbiju i njen napredak.

Neka nam čestitke ne budu samo reči već iskrene želje i molitve. Pustimo svetlost u sebe kako bi smo svetleli svakom. Dragi Bog neka vam svako dobro podari i od zla saluvs i da nastupajuće blage dane u miru i ljubavi provedete sa svojim Stvoriteljem i njegovim stvorenjima.

Ramazan šerif mubarek olsun svim muslimanima Srbije, kao i svim muslimanima na ovom dunjaluku.

Srećan vam Ramazan! Mubarek Ramadan! Ramazan šerif mubarek olsun! Često vi Ramazan! Bahtalo Ramadan! Mefat Ramazani! Happy Ramadhan! Neka je hairli mesec Ramazan!”

Share post

Shares