POSETA AMBASADORA FRANCUSKE RIJASETU ISLAMSKE ZAJEDNICE SRBIJE

Dana 7.10.2020. godine, ambasador Francuske u Beogradu, gospodin Žan-Luji FALKONI, posjetio je Rijaset Islamske zajednice Srbije (Kabinet u Novom Pazaru). Njegovu Ekselenciju dočekao je poglavar Islamske zajednice Srbije, reisu-l-ulema Sead ef. Nasufović sa svojim saradnicima: sandžačkim muftijom, Senadom ef. Halitovićem, njegovim pomoćnikom, Muhamedom ef. Demirovićem i šefom kabineta Reisu-l-uleme, dr. Nihad ef. Derviševićem.

U izuzetno prijatnom susretu Ambasador Francuske, između ostalog, izrazio je i zahvalnost zbog gostoprimstva koje mu je ukazano tokom svih posjeta u Novom Pazaru, kao i zbog prilike da se lično uvjeri u postojanje visokog stepena tolerancije i slobode u ispovjedanju vjere u Novom Pazaru. Naglasio je i spremnost Francuske da pomogne narodu na Balkanu, uopšte, a osobito narodu na ovim prostorima, jer je želja Francuske i EU da suživot na ovim prostorima bude još bolji, kao i želja da Srbija bude član EU.

Reisu-l-ulema je upoznao Ambasadora sa istorijatom Rijaseta Islamske zajednice Srbije, njegovom radu, ciljevima, i odnosima u zemlji i regionu. Posebno je naglasio jasne ciljeve Islamske zajednice i napore koje ulaže u predstavljanju umjerenog i tradicionalnog islama, kao i želji za očuvanjem evropskog identiteta muslimana Srbije.

Ambasador je zahvalio predstavnicima IZS i osobito Reisu-l-ulemi na sadržajnim objašnjenjima o Islamskoj zajednici Srbije i na izuzetno srdačnom prijemu koji mu je ukazan.

Share post

Shares