Reč direktora

vakufske direkcije

Sa Imenom Allaha, Svemilosnog, Milostivog.
Sva
hvala i zahvala pripadaju Allahu Uzvišenom.
Neka su Allahov mir i Njegova milost na poslednjeg Allahovog poslanika i Njegovog miljenika, Muhammeda alejhis-selam.
Nadalje,

Kao musliman koji je naklonjen Islamskoj zajednici Srbije prihvatio sam jedan veliki emanet a to je vođenje Vakufske direkcije – Bejtmal IZS isključivo kao volonter, na dobrovoljnom nivou, kako bih učestvovao u unapređenju i očuvanju naše zajednice muslimana.

Pored već navedenih strateških ciljeva direkcije, dodao bih svoju ličnu viziju zbog efikasnijeg i sigurnijeg rada direkcije. 

  1. Očuvanje vakufa i vakufske imovine poveriti stručnim licima bez obzira da li vakuf datira iz davnih vremena (npr. osmanlijski period) ili je iz novijeg perioda.
  2. Postaviti upravnika (muteveliju) koji će imati ograničene ingerencije u vođenju tog vakufa, bilo da je u pitanju džamija ili neki drugi objekat, odnosno imovina IZS.
  3. Rad sa novcem dobijenim od donacija, zekata, sadake, ili prihod koji ostvaruju vakufske profitne firme kao npr. obdaništa, medrese, fakultet, mora biti transparentan; to će se postići redovnim i vanrednim izveštajima o donacijama, finansiranjima, prihodima i rashodima.
  4. Javno ću izneti podatke o svojim privatnim firmama, odnosno o imovini koju posedujem (iako sam u IZS volonter) i predložio bih da svi koji su zaposleni u Islamskoj zajednici, a čiji je posao usko vezan za rad sa novcem,  učine isto. Cilj je zaštita od zloupotrebe naše zajednice.
  5. Pozivati i dati priliku svim mladim muslimanima da rade u IZS i da budu aktivni i ravnopravni članovi.

Na kraju, obraćam se braći muslimanima, onima koji su iz nekog razloga srcem udaljeni od džamije, muslimanima čija noga još nije kročila u džamiju kao i onima koji su došli i razočarano izašli iz džamije ali i iz zajednice muslimana – ne udaljavajte se od nas zbog grešaka pojedinaca! Osnivanje Vakufske direkcije – Bejtmal je samo jedan korak od mnogih koji su napravljeni u prethodnih 15 decenija i to su koraci za samouverene, neumorne i one koji ne znaju za odustajanje. Naš cilj jeste uređenje i unapređenje IZS, pogotovo njenih finansijskih tokova. Siguran sam da svi koji žele našoj Islamskoj zajednici dobro i brinu za njen prosperitet, uključiće se u rad i podršku direkcije.

U suprotnom, oni koji se ne slažu sa zadacima i ciljevima direkcije, i koji ne žele da javno govore o tome, biće pozvani da iznesu i objasne svoj stav.

Direktor Vakufske direkcije – Bejtul mal, Musa Abu Sabiah.