I MEKTEB U ZEMUN POLJU UŠAO U SISTEM BEOGRADSKE ISLAMSKE SREDNJE MEDRESE

Direktor Beogradake islamske srednje medrese, Ramadan ef. Mehmedi, obišao je mekteb u Zemun polju, uz prisustvo v.d. predsednika Mešihata srbijanskog, muftije Mustafe ef. Jusufspahića, kao i predsednika VS IZS, muftije Muhameda Hamdi Jusufspahića. Njih je dočekao Emin ef. Zejnulahu, dok je Adis ef. Lutvija zbog ranije zakazanih obabeza bio sprečen da prisustvuje otvaranju.

Ova poseta direktora Medrese, efendije Mehmedija, je u skladu sa ostvarivanjem zacrtanih ciljeva Vakufske direkcije – uključenja džemata u program BISM-e radi ospososobljavanja budućih imama kao i pomoći u obrazovanju dece predškokskog i školskog uzrasta.

Otvaranje mekteba u Zemun polju, iako je taj mekteb među prvima počeo sa radom, kasnilo je zbog tekućih obaveza u u Islamskoj zajednici Srbije i zbog angažovanja tamošnjeg imama i muftije niškog, Emin-efendije da u ime svoje Islamske zajednice rešava nagomilane probleme u Muftijstvu niškom i Muftijstvu timočkom. U pomenutim muftijstvima je bilo dosta neurađenih i neuređenih stvari, mnogo akutnih problema koji su isplivali na površinu tek angažovanjem novog muftije.

Nakon susreta u niškoj Hadrovića džamiji, muftije Zejnulahua i Adis efendije sa bivšim muftijom niškim kao i sa bivšim reisu-l-ulemom, koji je bio mučan, rešeni su problemi, formiran je novi odbor i stvari su se pokrenule na bolje.

Isto tako, problemi su rešeni i u Boru.

Inače, problemi su išli toliko daleko da su pojedini odbornici i imami, zarad svojih ličnih interesa odbili pomoć u vidu prehrambenih paketa, namenjenu siromašnima a koje je delila Vakufska direkcija što je dovelo do četvoromesečne obustave podele pomoći.

Pod uticajem bivšeg muftije niškog i u dogovoru sa njim, pomoć za svoje džemate su odbili:

1. U Kostolcu – Šerif Beharović;

2. U Smederevu – Adem i Robert Morina;

3. U Malom Zvorniku -Mehmedalija Veli;

4. U Šapcu – Mehmedalija Veli;

5. Na Voždovcu (gde pored mesdžida u Husovoj 5, koristi i objekat u Ulici đakona Avakuma kao privatni magacin) – Mehmedalija Veli;

6. U Zemunu – Senad Hajrović.

Oni, koji imaju kuće, automobile i koji žive lagodnim životom odbili su da prime pomoć za najugroženije porodice.

Međutim, Vakufska direkcija je odlučila da pomoć direktno deli najugroženijima a ne preko njihovih odbora, te poziva sve koji su u teškom finansijskom stanju da se jave u centrali IZS u G. Jevremovoj 11 i ostave svoje podatke kako bi se podaci proverili. Ukoliko se ti podaci ustanove kao tačni, svaki put kada se bude sakupio novac za prehrambene pakete, njima će pomoć biti uručena – van Ramazana i bez fotografisanja.

Što se samog mekteba u Zemun polju tiče, direktor Mehmedi kada je ušao u prostorije mekteba kao da je ušao u učionicu jednog od razreda BISM-e, gde je većina učenika upravo iz Zemun polja.

Džemat za primer kako treba raditi i funkcionisati je upravo ovaj džemat. Sarađuju sa imamom koji ih podučava, koji proizvodi nove imame, koji ne drži monopol na imamsko mesto, koji u svakom trenutku ima nekoga da ga zameni u mihrabu ali i da pošalje u druge džemate kao ispomoć. Tako da u Zemun polju ima dosta učača Kur’ana, neki su bili na ispomoći svojoj Zajednici, poput Artona Halitija koji je bio ramazanski imam u džematu Sremčica, ili Dašnim Gaši koji po potrebi pokriva Karaburmu, Bežanijsku kosu i druge džemate.

Sa druge strane džemat poštuje sebe, ima kritički pristup prema svom imamu te nikada ne bi pustili na minber čoveka koji ima ljubavnu aferu ili kome supruga nije pokrivena.

Odbor, naročito njegov predsednik, takođe radi svoj posao te je stvoren svojevrsni magični krug gde imam brine o džematu, podučava ga, brine o njegovom verskom životu a gde džemat, koji je podučen, ne prihvata imama koji nije minimum u njihovom rangu i minimum na njihovom nivou. Jer džemat koji ne poštuje sebe neće dobiti dobrog imama, a imam koji ne brine o verskom životu džemata neće imati dobar džemat.

Share post

Shares